Over ons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belangengroep Hoog Over Ede

Onze groep is spontaan ontstaan toen er in de zomer 2017 nieuwe plannen voor een laagvliegroute over Ede kwamen.

Julie  startte op 17 juli 2017 een petitie om de laagvliegers tegen te houden. Hierbij kreeg zij hulp van anderen uit Ede. Al gauw ontstond er een enthousiaste groep die zich tot op de dag van vandaag inzet om de laagvliegroutes tegen te houden.

Hoog Over Ede (HOE) maakt deel uit van Samenwerkende Actiegroepen Tegen Lelystadairport (SATL) en het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL).

SATL
Met de oprichting van SATL bundelen actiegroepen uit Noord-, Oost-, Midden- en West-Nederland hun krachten in de strijd tegen de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport. Lees hier de verklaring van SATL.

LBBL
Dit is een bundeling van bewonersorganisaties die zich rond ieder vliegveld in NL bezig houden met beperking van de negatieve aspecten zoals geluidsoverlast en fijnstof. Het LBBL streeft ernaar de groei van de luchtvaart te stoppen of in te perken. Lees hier voor meer info.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoog Over Ede in het nieuws

Hoog Over Ede niet blij met plannen Lelystad Airport

EDE – Minister Cora van Nieuwenhuizen heeft een nieuwe verkeersverdelingsregel klaar. Na eerdere weigeringen uit Brussel om luchtvaartmaatschappijen te dwingen naar Lelystad Airport te verhuizen, probeert ze het nu door ‘prioriteit toe te kennen aan airlines die hun plek opgeven op Schiphol’. Dat staat in een Kamerbrief.

Tijdens de debatavond in Cultura 16 januari jl. gaf Bert Komdeur van de Gelderse CDA aan dat  zijn partij ook  het luchtruim wil herindelen, voordat Lelystad Airport open kan.
We waren daarom ook zeer teleurgesteld  toen wij in de krant lazen dat de landelijke CDA’er  Amhaouch met de minister mee leek te draaien . Onlangs keert het CDA weer terug naar het oude standpunt: Lelystad echt alleen als overloop luchthaven voor Schiphol.
Hoog Over Ede zal nauwlettend in de gaten houden dat  het CDA zich daar aan houdt, ook na de verkiezingen van 21 maart ! 

We missen in deze discussie wel andere belangrijke voorwaarden voor de opening Lelystad:

  • Niet lager dan 5000 meter,
  • Belasting op vliegen voor maatschappijen en gebruikers en
  • De opbrengst steken in verantwoord OV tot 700 km.

Dat hangt allemaal samen met keuze voor welzijn, gezondheid en veiligheid van onze inwoners.

 Lees verder

Speciaal interview met Ria Maliepaard van Hoog Over Ede en Remco Dijkstra, 2e kamerlid VVD

De opening van Lelystad Airport: ‘Je hoeft toch niet voor elke scheet naar Londen?’

De Gelderlander, 22 december 2018

DE VERZOENING Kerst is bij uitstek de tijd van verzoening. De Gelderlander brengt die mensen en hun standpunten aan tafel, die afgelopen jaar lijnrecht tegenover elkaar leken te staan. Tijd voor een goed gesprek. Deel 2 : Remco Dijkstra versus Ria Maliepaard.

De kwestie:
De opening van Lelystad Airport en de verwachte toename van het vliegverkeer boven de Veluwe.

 Lees verder

Speciaal interview met Ria Maliepaard van Hoog Over Ede en Remco Dijkstra, 2e kamerlid VVD

De opening van Lelystad Airport: ‘Je hoeft toch niet voor elke scheet naar Londen?’

De Gelderlander, 22 december 2018

DE VERZOENING Kerst is bij uitstek de tijd van verzoening. De Gelderlander brengt die mensen en hun standpunten aan tafel, die afgelopen jaar lijnrecht tegenover elkaar leken te staan. Tijd voor een goed gesprek. Deel 2 : Remco Dijkstra versus Ria.

De kwestie:
De opening van Lelystad Airport en de verwachte toename van het vliegverkeer boven de Veluwe.

 Lees verder

Hoog over Ede voert strijd op tegen laagvliegroutes

Edese Post, 14 december 2018

Al langere tijd houdt de opening van Lelystad Airport bewoners in Ede en heel Oost Nederland bezig. Er is onrust bij veel bewoners. Nu de invoering van de laagvliegroutes naderbij komt, organiseert Hoog over Ede (HoE) op woensdagavond 16 januari 2019 een interactief debat in Cultura. Deskundigen, publiek en politici wisselen informatie uit. Met het oog op de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2019 is de inbreng van politici extra interessant.

 Lees verder

Ludieke actie Hoog Over Ede

Edese Post, november 2018

Hoog Over Ede, de belangengroepering die zich inzet om laagvliegroutes boven onze gemeente te voorkomen, houdt 16 januari 2019 een interactieve informatie- en debatavond in Cultura.

Ede – Leon Meijer, wethouder luchtvaart, heeft toegezegd de avond te openen. ”We willen de entree graag gratis houden, maar natuurlijk wel de kosten van onder andere de zaalhuur dekken. De vrijwilligers die de avond organiseren zijn blij verrast met het idee om hiervoor de cheques van ‘Ede Doet’ in te zetten.” Dus heeft u wel geactiveerde maar nog niet gedoneerde cheques? Ga dan naar www.ededoet.nl, klik op ‘initiatieven’ en tik in het zoekveld ‘debat’.

Lees hier verder.

Bomvolle tribunes in Provinciehuis Arnhem

Edese Post, 17 sept 2018

Geen laagvliegroutes over Ede, Gelderland en eigenlijk nergens. Ook zeker niet voor drie jaar. Die boodschap kregen de Statenleden van Gelderland woensdag goed ingepeperd.

Ede/Arnhem –Ria sprak namens de belangengroepering Hoog Over Ede de Gelderse Staten toe, samen met nog vijf sprekers van belangengroepen. Er kwam een spervuur van kritiek op het voornemen van de provincie om de laagvliegroutes vanaf Lelystad maximaal drie jaar (2020-2023) te accepteren. De zes insprekers toonden met een lawine aan argumenten aan dat laagvliegen vanaf Lelystad onacceptabel is. Afgeladen publieke tribunes ondersteunden die boodschap.

Lees verder

Edenaren protesteren tegen vliegtuigen

De Gelderlander, sept 2018 ARNHEM/EDE _ De actiegroep Hoog over Ede gaat woensdag naar de vergadering van Provinciale Staten in Arnhem waar gepraat wordt over de uitbreiding van Lelystad Airport. Ze roepen medestanders op om mee te gaan.

Vijf mensen spreken in namens de bewoners en recreatieondernemers van Noord- en Zuid Veluwe. Ze willen graag dat de Provinciale Staten veel meer oppositie voeren tegen de plannen van Lelystad Airport om laag over de Veluwe te vliegen. Hoog over Ede wil datde Gelderse  Statenleden de zorgen van de inwoners serieus nemen en actie ondernemen.

Lees hier verder.

Landelijke protestactie laagvliegroutes

Edese Post, 29 mei – Hoog over Ede, de Edese belangengroep tegen laagvliegroutes, neemt op zaterdag 23 juni deel aan een landelijke manifestatie tegen de groei van de luchtvaart. Ria Maliepaard van Hoog over Ede nodigt belangstellenden uit om deel te nemen aan de actie.

Samen sterk

Hoog over Ede heeft de handen ineen geslagen met andere lokale belangengroepen tegen luchtvaartoverlast: samen is het Landelijk Bewoners Beraad Luchtvaart (LBBL) opgericht. 

Lees hier verder.

Column

Als 1 miljoen vrachtwagens

Edese Post, maart 2018

Poeh, ik haalde opgelucht adem toen ik hoorde over het jaartje uitstel van Lelystad Airport. Kan ik tenminste één zomer langer in mijn nieuwe tuin genieten. Nou ja genieten? dacht ik toen ik een helikopter met oorverdovend lawaai over hoorde vliegen. Eén van de velen de laatste tijd…

Het wordt nog een hele strijd om de aangekondigde lage vliegtuigen tegen te houden, zoals het er nu naar uitziet. Het lijkt soms een ondoordringbaar bastion: de luchtvaartindustrie, het kabinet en Luchtverkeersleiding Nederland (LVLN) die de vliegroutes in de lucht uitstippelt en de touwtjes in handen hebben.

Lees hier verder.

‘Eerlijke en duidelijke info over vliegroutes’

Edese Post, febr 2018

Zaterdag 10 februari houdt ‘NEE tegen laagvliegroutes over Ede’ een informatiemiddag in het gemeentehuis. Betty  en Jaap  hopen namens de belangengroep veel bezoekers te mogen verwelkomen.

Ede – “De geplande laagvliegroutes vanuit Lelystad Airport hebben grote gevolgen voor Ede. Mensen weten niet wat ze straks letterlijk boven het hoofd hangt, daarom organiseren wij deze informatiemiddag”, zegt Van Steenbeek. “Het gaat om complexe materie”, vult Van de Bunt aan. “Het voor de laagvliegroutes verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blinkt niet uit in heldere informatievoorziening. 

Lees hier verder.

Informatiemiddag laagvliegroutes gemeentehuis Ede

10 febr 2018
Op zaterdagmiddag 10 februari hebben we in de Raadzaal van Ede een informatiemiddag georganiseerd.
Er was veel belangstelling van bewoners uit Ede en omgeving. In een breed programma is uitgelegd wat er aan de hand is rond de geplande routes van en naar Lelystad Airport.
We zijn blij dat we de Raadzaal en de daarbij behorende faciliteiten mochten gebruiken. Hiervan is een video-opname beschikbaar.
Daarnaast is er een eigen verslag gemaakt. Door een bezoeker van de middag is een korte compilatie gemaakt en op YouTube geplaatst.
In de media:

Omroep Gelderland: Ede wil geen laagvliegende vakantievluchten: ‘Er is al genoeg lawaai bij ons’

Omroep Ede:  Laagvliegroutes zitten Edenaren hoog

Edese Post: Volle bak in raadzaal voor info laagvliegroute

Ede Stad: ‘Actiegroepen moeten op barricade’

Column: Onrust in mijn achtertuin

Ken je dat gevoel? Je zit rustig in de tuin genieten van een beetje zon en rust. In dit jachtige tijdperk waar al zoveel moet. Gewoon even niets. De stilte, de natuur. Maar waar vind je tegenwoordig nog rust ? Nou, op De Veluwe bijvoorbeeld. Jaaaahh, ik ga verhuizen! Ik verheugde me vorig jaar op dat heerlijke vooruitzicht.

Lees hier verder.

Laagvliegen? ‘Dat moeten we niet doen’

De Gelderlander, nov 2017

BENNEKOM/ EDE – Lelystad Airport is vandaag het toneel van een demonstratie tegen de laagvliegroutes. Die komen ook over Ede en omgeving. Er is veel verzet, onder meer van de actiegroep Nee tegen laagvliegroute over Ede.

Het is weldadig stil in het bos bij Kasteel Hoekelum op de grens van Bennekom en Ede. Alleen een boomklever doorbreekt de stilte met zijn geroep. ,,Dit is toch prachtig”, meent Betty van de Bunt. ,,Het is hier zo mooi om te wandelen.” 

Lees hier verder.

Protest tegen Lelystad steeds luider

 nov 2017
Het protest tegen de vliegroutes van Lelystad Airport wordt steeds luider.De gemeente Ede heeft inmiddels met andere overheden gevraagd om een heroverweging van de routes en ook de burgercomités roeren zich. Maar heeft zo’n oproep wel zin? 

Edese Post, door Danny van Zeggelaar

EDE – De plannen zijn bekend: vanaf 2019 gaan er vliegtuigen van Lelystad Airport boven Ede vliegen. Het zijn toestellen die zowel vertrekken als aankomen, op zo’n 2500 meter hoogte. Hoeveel lawaai de toestellen precies gaan maken is niet te zeggen. Onderzoekers zeiden eerder dat het geluid vergelijkbaar is bij dat van een rustige woonwijk.

Lees hier verder.

Start petitie laagvliegroutes Ede

‘Nee tegen lage vliegtuigen’

Ede Stad, sept 2017
EDE ,,Geluidsoverlast en luchtvervuiling, dat is wat Ede vanaf 2019 boven het hoofd hangt als de nieuwe laagvliegroute vanaf Lelystad Airport doorgaat. Bijna niemand in Ede beseft dat”, vindt Julie van Rooij.
Ze hoopt in ruim een week nog 5.000 handtekeningen te verzamelen voor de door haar opgestarte petitie ‘Nee tegen laagvliegende vliegtuigen over de gemeente Ede en de Hoge Veluwe’.

Lees hier verder.