Nieuwsbrief

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Nieuwsbrief januari 2019

Allemaal hartelijk dank voor jullie steun aan Hoog Over Ede!
We kijken terug op onze zeer succesvolle debatavond van 16 januari.

Was u er niet bij? Lees dan ons verslag van de avond! Ook diverse media hebben er artikelen aan gewijd. Ze staan allemaal op onze site.

Ook kunt u hier de interessante presentaties vinden van de sprekers.

Aangepast luchthavenbesluit
Pal na onze debatavond was Lelystad weer volop in het nieuws! De minister heeft een truc bedacht om tegemoet te komen aan de kritiek van de Europese Commissie op het luchthavenbesluit.

Hoe zat het ook al weer?
De Tweede Kamer is akkoord gegaan met de laagvliegroutes op voorwaarde dat Lelystad Airport Schiphol zou ontlasten van vakantieverkeer. De Europese Commissie was het hier niet mee eens. Dit zou voor nieuwe aanbieders voor oneerlijke concurrentie zorgen, omdat zij niet vanaf Lelystad mogen vliegen.

Lelystad mag volgens het door de minister voorgestelde  luchthavenbesluit autonoom groeien

Vliegmaatschappijen die verhuizen van Schiphol naar Lelystad krijgen voorrang bij de verdeling van de eerste 25.000 starts en landingen op Lelystad. Maar nieuwe prijsvechters worden niet uitgesloten.

Dat zou betekenen dat Lelystad autonoom mag groeien en deze nieuwe prijsvechters (bijv. uit China) toch mogen vliegen vanaf Lelystad. Gelukkig blijven vooral de CU en D66 kritisch ten aanzien van dit nieuwe plan.

Zij blijven bij het Kamerstandpunt dat Lelystad alleen gebruikt mag worden voor vakantievluchten die van Schiphol naar Lelystad verplaatst worden.

Bruins (CU) vraagt zich af hoe de minister met het nieuwe plan wil voldoen aan de harde eis van de Tweede Kamer. “Ik zie het muizengaatje nog niet.” Lelystad is alleen bedoeld om vakantievluchten van Schiphol over te nemen en mag niet zelfstandig groeien.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners hun stem laten horen om zo de zaak kracht bij te zetten en laagvliegroutes te voorkomen. 

Elke inwoner van NL heeft vanaf 11 januari jl. 6 weken de tijd om een zienswijze (mening) in te dienen op het voorgestelde luchthavenbesluit.
Het ministerie heeft een procedure ingesteld die vrij ingewikkeld is. Dankzij Stichting Red De Veluwe en Hoog Over Wezep kan het eenvoudig en snel!

Als veel inwoners deze moeite nemen hopen we dat eindelijk goed doordringt dat laagvliegen vanaf Lelystad geen optie is en dat de luchtvaart een andere route moet gaan volgen.

Er zijn 2 mogelijkheden om een zienswijze in te dienen:

Via de site van Stichting Red De Veluwe: hierbij is het kopieer en plakwerk. De brief is al klaar, alleen nog kopiëren en versturen.

Hoog over Wezep neemt nog meer werk uit handen. U geeft toestemming en zij doen de rest. Alleen naam en mailadres invullen volstaat!

Dien dus een zienswijze in, het is maar een paar minuten werk! Daarop staat simpel uitgelegd hoe mensen hun bezwaren op de plannen voor Lelystad Airport kunnen indienen. https://hoogoverwezep.nl