Nieuwsbrief maart 2019

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Provinciale Staten verkiezingen 20 maart

Hoog Over Ede wil geen stemadvies geven.
Wel hebben wij een overzicht gemaakt van de standpunten ten aanzien van Lelystad Airport, zowel van de provinciale partijen als van de 2ekamer fracties.
Waarom? De leden van de Provinciale Staten kiezen óók de leden van de 1e Kamer. Hierdoor kan de samenstelling van de 1e Kamer veranderen. Dit kan direct invloed hebben op de besluitvorming rond Lelystad Airport. De meeste Provinciale partijen zijn tegen laagvliegroutes terwijl sommige landelijke collega’s Lelystad Airport wél willen openen met laagvliegroutes. Dit kan verwarrend zijn.

Kijk voor het overzicht van alle provincies op de site van de Samenwerkende Actiegroepen (SATL)

Op diverse sites staan kieswijzers met allerlei onderwerpen. Hier kun je kijken welke partij het dichtst bij je mening ligt. Lelystad Airport is één van de onderwerpen.

 

Regionale omroepen peilden stemming over Lelystad Airport

Diverse media gaven aan dat de helft van de ondervraagden positief is over de uitbreiding van Lelystad Airport. De mensen van de provincie Flevoland werden echter opgeteld bij de inwoners van Gelderland en Overijssel. Dit geeft een vertekend beeld omdat er veel is gecommuniceerd vanuit Flevoland dat de economie in de provincie er flink op vooruit gaat.

Hierdoor nemen veel mensen de overlast op de koop toe. Verder is een groot deel van de mensen neutraal omdat zij er weinig vanaf weten. Dit werd namelijk ook gepeild. De resultaten van de peiling werden besproken in een live debat.

Veel mensen denken heel anders over  de laagvliegroutes (zie afbeelding). Het overgrote deel van de inwoners die onder de route wonen in de provincie Gelderland zien deze niet zitten.

Kijk hier voor alle resultaten van het onderzoek.

In de live uitzending waar diverse politici en deskundigen bij aanwezig waren werd nog eens bevestigd dat hier grote vraagtekens bij zijn hoe het luchtruim heringedeeld moet worden.

Kijk hier het hele debat

De uitslag van de peiling over laagvliegroutes. De bewoners die onder de route liggen vrezen duidelijk overlast.
De hoeveelheid mensen die het niet weten, hebben zich nog niet met het vliegveld  bezig gehouden en hebben geen idee wat hen letterlijk boven het hoofd hangt.
De praktijk leert dat bij ondervonden overlast het aantal klagers flink toeneemt.

 

Klimaatmars Amsterdam groot succes!

10 maart organiseerden milieuorganisaties een klimaatmars waar 35000 tot 40.000 mensen op af kwamen! Mensen protesteren hiermee ook tegen de ongebreidelde groei van de luchtvaart. Omdat er zoveel mensen hebben meegelopen wordt hiermee een duidelijk signaal afgegeven aan de overheid!

De luchtvaart is een grote vervuiler maar zit niet eens in het klimaatakkoord.

Het kabinet is nu aan zet! Luchtvaart is allang niet meer de motor van de economie. Zie hiervoor ook het rapport: Mainports voorbij. Deskundigen hebben dit  aangetoond. Het kabinet zet oud beleid voort. Het luchtruim is inmiddels overvol en sinds 1950 niet meer herzien. Het zal niet eenvoudig zijn om de laagvliegroutes op te heffen. Deskundigen wagen het zelfs te betwijfelen of dit ooit zo ver zal komen.

 

Update flyer- actie vrijdag 15 maart en maandag 18 maart

7.00-8.30 uur/ 16.30 – 18.00 uur  station Ede Wageningen

 

 

 

Hartelijk dank voor de aanmeldingen om mee te helpen flyeren! Het is altijd prettig om te merken dat veel mensen ons werk ondersteunen!

Han van Staveren zal deze actie leiden. We flyeren bij station Ede Wageningen. Mocht u nog interesse hebben dan kunt u ons een mail sturen zodat we u kunnen informeren over de exacte locatie: hoogoverede.nl

De verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn belangrijk omdat hiermee de samenstelling van de Eerste Kamer ook kan veranderen. Volgens de peilingen zou dit kunnen gebeuren.  Dit kan grote effecten hebben op besluiten die genomen moeten worden waaronder Lelystad Airport.

Wil je de flyer downloaden?

Klik dan op deze link.